Hoe maanden zonder toeristen de eetcultuur van Barcelona hebben gered

Toen het voor velen als een verrassing kwam toen in april 2021 het beroemde El Barri-bedrijf uit Barcelona al zijn high-end restaurants sloot, was de epidemie wreed, vooral in Spanje. Maar toch, als iemand het zou kunnen redden, zou het de beroemde chef-kok Albert Adrià zijn – de broer van El Bulli’s Ferran – en zijn beroemde restaurantmedewerkers, de gebroeders Iglesias. Ze hadden alles wat je nodig zou kunnen hebben – geld, beroemdheid en ervaring – maar het was niet genoeg. Met meer dan 8 miljoen euro aan schulden vroeg de El Barri-groep in het voorjaar van 2021 faillissement aan.

El Barri was het meest spraakmakende slachtoffer van de COVID-19-beperkingen, die gevolgen hadden voor de hele Spaanse restaurantbusiness. Maaltijden waren gemiddeld ongeveer 120 euro ($ 150) per persoon, dus het waren meestal welgestelde toeristen die maanden van tevoren reserveerden om de magie van Adrià (en enkele geweldige Instagram-foto’s) te proeven. Toen de pandemie toesloeg, verdampte die financiële reddingslijn onmiddellijk. Aanvankelijk mochten alleen Spaanse burgers het land binnen; niet-Spaanse Europeanen en de duurste toeristen, de Amerikanen, werd de toegang geweigerd.

Maar de waarheid is dat een restaurantindustrie die wordt ondersteund door aanhoudende golven van hongerige toeristen een nogal saaie scène is. Slechte eetgelegenheden die toeristenvriendelijke basisproducten zoals paella, bravas en kroketten serveren, zijn al lang populair in Born en Gothic, twee van de meest beloopbare buurten van de stad. Deze op toeristen georiënteerde restaurants begonnen massaal te sluiten toen bezoekers en hun grote eetbudget de stad verlieten, een trend die zich over de oude wijk van de stad verspreidde.

Eetgelegenheden die voor inkomsten afhankelijk waren van toeristen begonnen te falen en Barcelona begon zich naar binnen te richten. Er was een verschuiving in de houding ten opzichte van eetgelegenheden waarvan de eigenaren eerder de lokale gemeenschap hadden genegeerd ten gunste van catering aan toeristen. Klanten stroomden terug naar hun favoriete eetgelegenheden terwijl verwarrende en tegenstrijdige regels geleidelijk werden versoepeld. De restaurantvereniging van Barcelona schatte dat in het voorjaar van 2021 ongeveer 30 procent van de aangesloten vestigingen hun deuren permanent hadden gesloten. Dit omvatte helaas verschillende geliefde getrouwen. Toch ruimde het ook veel van de oude toeristenvallen weg, waardoor er een zeldzame opening ontstond voor een nieuw soort onafhankelijk restaurant in Barcelona, ​​iets dat vóór de pandemie bijna onmogelijk zou zijn geweest in het centrum van Barcelona. Daarom zijn er veel geweldige lokale plekken om te eten, zoals de “onbeleefde” Maleducat (opgericht door drie vrienden) en de “traditionele” Catalaanse maaltijden in America (eigendom van een Baskische chef-kok) die als voorbeeld dienen. Volgens Salvador kwamen er “tijdens de pandemie veel nieuwe kansen naar boven”. Dankzij een piepklein kamertje met een dek dat beschikbaar kwam, waren we in staat om de fluctuerende regelgeving te omzeilen. We zijn best tevreden met de resultaten tot nu toe.

“De prijzen waren hier buitensporig hoog”, zegt Manuel Nuez, chef-kok en mede-eigenaar van pescatarian restaurant Besta, dat in februari 2021 in de wijk Eixample in het centrum van Barcelona opende. overtreding, of heffing, aan de vertrekkende huurder in aanvulling op de maandelijkse huur. Traspaso-prijzen variëren doorgaans van 100.000 tot 400.000 euro ($ 117.000- $ 466.000) in het stadscentrum van Barcelona. Hoge traspasos en huren waren twee van de grootste belemmeringen die mensen zoals Nuez tegenkwamen bij het opstarten van nieuwe voedingsbedrijven vóór de implementatie van COVID. Naarmate de pandemie zich verspreidde en voortduurde, verlaagden veel sluitende restauranthouders de prijs van hun overtreding en verlaagden verhuurders de huren om nieuwe bewoners aan te trekken. Tegen het einde van het jaar 2020 had Nuez met succes een veel lagere overtreding bedongen dan hem in voorgaande jaren was aangeboden, waardoor hij en anderen zoals hij, die uit de restaurantscene in het centrum van Barcelona waren geprijsd, eindelijk konden inbreken.

Deze nieuwe eetgelegenheden hadden consistente lokale bedrijvigheid nodig om te overleven in het huidige economische klimaat. Catalanen, Basken en andere Spanjaarden leven samen met internationale expats die van Barcelona hun permanente thuis hebben gemaakt. Nuez en zijn zakenpartner, Carlos Ramón, ontwierpen Besta’s menu om toeristen en de lokale bevolking aan te trekken door gerechten en ingrediënten te tonen die normaal niet op toeristenmenu’s te vinden zijn. Dit omvat bijvoorbeeld verse sint-jakobsschelpen uit Galicië (in plaats van geïmporteerde exemplaren uit Schotland) en inventieve cocktails gemaakt met lokaal gedistilleerde dranken. De lokale bevolking herkende en waardeerde de toewijding van het restaurant aan het gebied en betuttelde het dienovereenkomstig.