Nieuwe prijzen voor restaurants in Nederland

De MICHELIN Gids Nederland 2022 kent Two Stars toe aan drie nieuwe vestigingen in het land.

De 2022 editie van de MICHELIN Gids Nederland is vandaag door Michelin onthuld in het DeLaMar theater in Amsterdam. Met 520 restaurants, waaronder 117 Michelinsterren, 112 Bib Gourmands en 11 MICHELIN groene sterren, is de lijst van dit jaar de meest uitgebreide tot nu toe. De organisatoren hopen dat het evenement dit jaar een nog beter voorbeeld zal zijn van de ontluikende Nederlandse culinaire cultuur. Een schitterend voorbeeld van de vasthoudendheid en het succes van de Nederlandse gastronomie blijkt uit het doorzettingsvermogen en de passie van restauranthouders die de afgelopen twee jaar in moeilijke omstandigheden hebben moeten werken.

Internationaal directeur van MICHELIN Guides Gwendal Poullennec verklaarde: “De selectie van de MICHELIN Guide Nederland 2022 toont de elegantie en innovatie die kenmerkend zijn voor de Nederlandse gastronomische scene. Als het gaat om duurzame groei, is Nederland een uitstekend voorbeeld van een zich voortdurend ontwikkelende culinaire bestemming. “

Drie MICHELIN-sterren voor De Librije en Inter Scaldes zijn bevestigd

Inter Scaldes, het restaurant van chef Jannis Brevet, en chef Jonnie Boer’s De Librije, beide met drie Michelinsterren, zijn de Nederlandse culinaire maatstaven. In elk van deze bekende etablissementen kunt u culinaire ervaringen opdoen. Het is alleen hun vermogen om smaakcombinaties te creëren die constant uitmuntend zijn en gerechten die uitzonderlijk inventief zijn dat de technische beheersing van deze twee chefs evenaart.

Dit jaar heeft MICHELIN twee sterren gegeven aan drie nieuwe vestigingen.

Er zijn nog drie Tweesterrenrestaurants toegevoegd aan de MICHELIN Gids Nederland 2022, waarmee het totaal aantal “een omweg waard”-restaurants op 21 komt.

Naast de eerste Michelinster kreeg De Nieuwe Winkel (in Nijmegen) vorig jaar een Groene Ster van de Michelingids. Chef Emile van der Staak is een pionier in de botanische gastronomie en brengt de micro-seizoenen tot leven door zijn meeslepende composities en verfijnde techniek. Als gevolg hiervan promoot Flore, het Amsterdamse restaurant van chef-kok Bas van Kranen, het gebruik van verse, lokale ingrediënten in haar menu. De aanhoudende zoektocht van de chef en zijn team naar duurzame oplossingen voedt hun creativiteit, wat resulteert in een zeer pure kookstijl die altijd evolueert. Flore heeft twee Michelinsterren gegeven als eerbetoon aan deze dynamische en culinaire hoogstaande vitaliteit.

Tot slot kenden onze inspecteurs onmiddellijk Twee MICHELIN-sterren toe aan Julemont in Wittem voor zijn uitstekende prestatie. In Kasteel Wittem kunnen gasten zich in het mooie restaurant onderdompelen in een elegante, rijke en eigentijdse omgeving. Producten van uitzonderlijke kwaliteit staan ​​centraal in de keuken van chef Guido Breaken. Hij creëert een breed scala aan maaltijden die ongelooflijk precies, energiek en expressief zijn, allemaal met een uitgesproken, uitbundige smaak.

De eerste MICHELIN-sterren zijn toegekend aan tien nieuwe eetgelegenheden.

Amsterdam heeft dit jaar de meeste restaurants die hun eerste Michelinster hebben gekregen. Bij restaurants als De Juwelier en Zoldering zijn heerlijke en diverse keukens verkrijgbaar. Traditie en moderniteit gaan hand in hand in deze informele eetgelegenheden. Lars Amsterdam, waar de culinaire creativiteit van chef Lars Scharp klanten meeneemt op een moderne en authentieke reis, heeft dezelfde ambiance. Met een focus op plantaardige, zoetzure smaakcombinaties, staan ​​knapperige groenten centraal bij De Kas. Uit de inventieve vegetarische gerechten van de chef, die dit restaurant een Groene Michelin-ster hebben opgeleverd, blijkt duidelijk dat hij de rijkdom van de natuur wil eren.

Gastronomische verfijning en moderne twists gaan hand in hand met voortreffelijke spijs- en wijnarrangementen bij Vigor in Vught en Alma in Oisterwijk. Chef Erik Tas van ‘t Ganzenest in Rijswijk maakt op elegante en vakkundige wijze gerechten die de fijnste ingrediënten eren. Noor in Hoogkerk en Atelier in Gulpen zijn must-sees voor foodies die geïnteresseerd zijn in innovatieve keuken. De menu’s van deze twee eetgelegenheden zijn eenvoudig maar boordevol smaak. Cas Pikaar, die in Hilvarenbeek woont, is ook een creatieve denker die er veel talent voor heeft. Zijn beheersing van techniek en toewijding aan het aanpassen van klassieke gerechten zijn verbluffend.

Voor hun inspanningen om een ​​duurzame keuken te promoten, zijn drie nieuwe restaurants bekroond met een Groene Ster door de Michelingids.

Vorig jaar werd de MICHELIN Groene Ster voor het eerst opgenomen in de MICHELIN Gids Nederland, waarmee acht restaurants worden geëerd voor hun niet aflatende toewijding aan en ondersteuning van de milieuvriendelijke keuken. Voor het jaar 2022 hebben de inspecteurs van de MICHELIN Gids drie nieuwe instellingen geselecteerd vanwege hun waardering. Bas van Kranen, chef-kok bij Flore in Amsterdam, vindt het heerlijk om uitsluitend Nederlandse vis en lokale groenten te verkopen. Hierdoor worden Anjou-duiven vervangen door Hollandse kwartels en eet de chef geen zuivel meer. De lokale leveranciers van het restaurant zijn belangrijke bondgenoten geworden in het succes van de busi

heid. Héron in Utrecht pakt dezelfde koers. In deze educatieve benadering leren klanten over de toewijding van de chef en zijn team om alle ingrediënten te gebruiken, te koken met lokaal fruit en groenten en het ritme van de natuur te volgen. Een laatste inspiratiebron komt van Triptyque in Wateringen, waar Niven Kunz’ 80 procent plant-based/menu filosofie norm van kracht is. Als het gaat om het dagelijkse plan van de chef, laat hij zich leiden door een voortdurend evoluerende visie op de schatten van het Westland en zijn omgeving.

SPECIALE MICHELIN Awards

Door middel van zijn Special Awards zet de MICHELIN Gids zich in voor het promoten van de diversiteit van belanghebbenden die bijdragen aan het bieden van uitstekende eetervaringen, en voor het promoten van opkomend talent.

Chef Yoran Jacobi van De Juwelier in Amsterdam heeft de Michelin Young Chef Award gewonnen. Minder bekende gerechten bereiden met de ijver en vriendelijkheid waarmee hij dat doet, getuigt van zijn enorme talent. Onze inspecteurs stonden versteld van de passie en het enthousiasme van zijn relaxte gastronomie.

Malou Hagenaars ontvangt de Makro Sommelier Award bij Alma in Oisterwijk, de locatiesponsor van de award. Deze vrouwelijke sommelier is een fan van Duitse wijnen en laat haar gasten graag kennismaken met nieuwe wijnen. Voor de delicate maaltijden van Van Laarhoven weet ze altijd de perfecte balans te vinden tussen versheid, rijkdom en intensiteit.

Aan 16 nieuwe ondernemingen wordt een Bib Gourmand uitgereikt.

De Bib Gourmand van dit jaar eert 112 restaurants, waarvan 16 nieuwkomers. Restaurants die Bib Gourmand-awards verdienen, bieden constant voedsel van hoge kwaliteit tegen een betaalbare prijs.

Blauw in Utrecht serveert dit jaar een explosie van Indonesische smaken voor foodies. Leeuwarden’s Bistro Aragosta is de plek om naartoe te gaan als je trek hebt in de Franse en Italiaanse keuken. Oriole is ondertussen een verborgen juweeltje in Amsterdam, terwijl Basaal en Tabkeaw in Maastricht het waard zijn om nader te verkennen.