De 13 beste restaurants van Nederland (buiten Amsterdam)

Caracol Hotel-Restaurant

Amsterdam is fantastisch, daarom hebben we het er vaak over. Veel van de beste restaurants van Nederland liggen buiten Amsterdam, en het is moeilijk te geloven. Bovenste 13…

Overijsselse De Librije

Ontvangst: Vijf- tot zevengangendiner met lekkernijen als hertenvlees met bloedworst en tulpenbol (€ 175-190).

“The Library” was meer in locavore dan je hipsterneef. Chef Jonnie Boer omarmt kosmopolitische smaken en ongebruikelijke combinaties. Mevrouw Boer (Thérèse) koppelt wijn. Ze hebben drie Michelinsterren.

Librije’s Zusje (ongeveer “Librije’s Little Sister”) in het Waldorf Astoria serveert een vergelijkbare maaltijd van Chef Sidney Schutte, die al jaren bij de Boeren werkt.

Rotterdamse Harmonie

Dit restaurant staat bekend om zijn ganzen- en eendenlever (geserveerd met Granny Smith-appels en peperkoek), maar de steak tartaar is net zo voortreffelijk. U kunt ook een drie- tot zevengangenmenu van de chef bestellen voor € 35 tot € 71.

Dit restaurant in een herenhuis in de binnenstad is het hele jaar door geweldig, maar het is twee keer zo druk als de tuin open is. (In tegenstelling tot andere restaurants op deze lijst hoef je niet 100 jaar van tevoren te reserveren of meer dan € 100 te betalen.) Sieberen Meerema is een kunstenaar. Zijn impressionistische landschappen bedekken de muren. Harmonie werd genomineerd voor Kookboek van het Jaar 2007 en het restaurant kreeg in 2013 een “Gouden Pollepel” voor Beste Restaurant in Rijnmond.

Zeeuwse Inter Scaldes

Ontvangen: Het vier- tot achtgangenmenu verandert dagelijks en bevat gerechten zoals octopus met lavendel, yuzu, zeebanaan, ui en appels (€ 95-165).

Lokale fijnproeversgids Lekker rangschikte dit Waterlandse eetcafé voor het tweede jaar als beste van NL. De verfijnde keukenuitvindingen van chef-kok Jannis Brevet worden vergezeld door wijnen van meer dan 500 uitstekende wijnhuizen.

Amsterdamse Yamazato

Ontvangst: Traditionele kaiseki-diners bevatten groenten, rauwe vis en/of Wagyu-rundvlees (€ 67,50-107,50). Er is ook een à-la-cartemenu met sushi (€ 5-45), gefrituurde kreeft (€ 50) en bentoboxen voor de lunch (€ 40).

Oké, een Amsterdammer. Waarom? Yamazato was het eerste Japanse restaurant buiten Japan dat een Michelin-ster verdiende. De in Japan opgeleide koks doen er alles aan om je te laten vergeten dat je niet in Japan bent. Serveersters dragen kimono’s. In? Sazanka, een Teppanyaki-restaurant met een Michelin-ster, deelt de ruimte van Hotel Okura.

Lindenhof Overijssel/Giethoorn

Een viergangendiner, een overnachting in een van de twee suites en het ontbijt de volgende ochtend kost elke zondag € 165 (of voeg nog eens vier gangen, een lunch en een boottocht toe voor € 480 op elke dag van de week).

Het charmante dorp bleef haken op het enige niet-grote stadsplein in de volgende wereldwijde versie van Monopoly. Het beste restaurant van het dorp is gevestigd in een ruime boerderij met een rieten dak en een brede, sfeervolle tuin. Dubbel Michelin-waardig. Op het Franse menu staan ​​kreeft met salade en zoetzure saus en lentehoen met aardpeer en salie. Kruiden op het terrein en een wijnkelder om oenofielen aan het huilen te maken.

Zeeland Pure-C Cadzand

Zes- of achtgangendiner van de chef met zeevruchten en verse planten (79 €/98, wijnarrangementen € 47/58).

Sergio Herman sloot Oud Sluis, het meest geprezen restaurant van Nederland, in 2014 om zich te concentreren op zijn nieuwere restaurants, The Jane in Antwerpen, België, en Pure C in Zeeland (zoals in ‘zee’, verwijzend naar het uitzicht en het menu). Syrco Bakker, opgeleid bij De Librije, runt de keuken van Oud Sluis. Nu runt hij een met een Michelin-ster bekroonde strandbar met witte pod-zitplaatsen.

Gelderlands Leest Vaassen

Het menu is à la carte, dus kies wat je lekker vindt – we raden reeën aan met guave, wortelgroenten en “poudre du voyage” (sesam, sumak, kaneel, tijm en andere kruiden), of kies een vijfgangenmenu voor €112.

Jacob Jan Boerma en Kim Veldman openden dit voormalige schoenmakersatelier in 2002. Dertien jaar en drie Michelinsterren later is het menumantra ‘lokaal en biologisch’ en konden ze de titel van Oud Sluis overnemen nadat het vorig jaar de deuren sloot. Het moderne ontwerp is anders dan de kerk in het stadscentrum naast de deur, en sommigen vinden de wijnkaart epischer dan de maaltijd.

Friesland Caracol West-Terschelling

Ontvangen: Het menu van de chef biedt drie tot acht gangen (€ 39,50-75, wijn € 17,50-40), of kies à-la-cartemaaltijden zoals biefstuk met beluga-linzen, sjalotten, aioli en rode wijnjus (€ 29) of griet met aardappelen, wortelen en dragon (€ 24,50).

Terschelling is een van de twee populairste natuureilanden van Nederland, dus het beste restaurant bevindt zich in een spahotel. Verwacht kleine porties lamsvlees, schaaldieren en tuinplanten. Op de wijnkaart staan ​​Portugese kenmerken.

Noord-Jaimie Holland’s van Heije Ouderkerk aan de Amstel

Ontvangst: drie- tot zesgangen (€ 38,50-60, wijn € 19-38) en à-la-cartemenu’s met kleurrijke, artistieke schotels zoals prosciutto met knapperige rode quinoa, gevriesdroogd eigeel, zoetzure radijs, croutons, en wasabi-room of kip gerold rond Indonesische stoofpot met wortel, petaibonen, maïskoekjes en kokosmeringe. Desserts zijn halfvaste aardbeienmojito-schedels.

Het meest edgy restaurant op de lijst bevindt zich in een van de meest aantrekkelijke omgevingen: op 30 minuten fietsen van Amsterdam heeft dit fotoklare dorp vermeden te worden opgeslokt door de stad en heeft het zelfs een landelijke buffer behouden. Chef Jaimie van Heije’s Indonesisch geleide menu is alles van typisch. (Voeg een op straatkunst geïnspireerd decor toe.)

Maastricht’s Château Neercanne

Ontvangst: Voor het diner is een vier- of vijfgangenmenu (€ 79-89) inclusief Sint-Jacobsschelpen met gemarineerde zalm en oscietra-kaviaar (€ 32) en Texels lamsrack met rode peperroom en Provençaalse saus (€ 32).

Dit hotel ligt in een van de grootste steden van het land, maar het lijkt wel een Frans kasteel. Er zijn binnen en buiten vier manieren om te eten en te drinken. Er is het met een Michelin-ster bekroonde Restaurant Château Neercanne voor de avond, de al even populaire L’Auberge voor de lunch (met gewelfde plafonds voor het fulltime reisgevoel), en enorme terrassen en tuinen als het weer meewerkt. Niet origineel? Privé dineren in de kasteeltoren.

Den Haag, Nederland

Get: Kleine porties zoals verse wilde zalm met appel, rode bieten, crème fraîche, zeewier en tiny Hollandse garnalen (€ 14,50 à la carte) of gegrild Wagyu beef met bleekselderij, vijgen, waterkastanjes, runderpezen en Chinese bonensaus ( € 32).

Het menu van HanTing is Chinees, Frans, traditioneel en modern. Het rood-en-houten decor met hangende verlichting zou een kungfu-suspense-filmscène kunnen zijn. Michelin, GaultMillau, Lekker en anderen geven ze geweldige cijfers.

Gronings restaurant Molen Onderdendam

Get: Langzaam gegaard buikspek met Hollandse erwtenstoofgarnituur, roggebroodkruimels en rookworstbouillon; Alkmaarse gort met oude kaas, prei-cannelloni, geroosterde uien, uiensoubisesaus, crème van bieslook, aardappelsaus en steranijs.

Dit restaurant zit in een historische molen in een beschermd dorp 15 kilometer ten noorden van Groningen. Sinds de opening in 2013 is het het populairst. Ondanks de historische locatie is het menu modern en combineert het voordelige lokale gerechten op fantasierijke manieren die verwijzen naar Nederlandse culinaire tradities. Chef Steven Klein Nijenhuis weigert foie gras, gekooide vogels of overbeviste tonijn aan te bieden. Het dorp verbouwt de meeste groenten.

Utrechts Podium Onder de Dom

Ontvangst: Het Podium-menu van € 65 bevat “ravioli” met gekonfijte koeienstaart en “Label Rouge”-kip met pruimen, moerbei, masala, cocktailuien en misosaus.

Eenvoudig, interessant voedsel. Het hotel en restaurant zijn strak en trendy. Het ligt in het hart van Utrecht, naast de gelijknamige middeleeuwse kerk. Hou ervan!